SearchSearch    MemberlistMemberlist    UsergroupsUsergroups   ProfileProfile    Log in to check your private messagesLog in to check your private messages     RegisterRegister 
ecler czy denon?

Post new topic   Reply to topic    Sound Revolt Forum Index -> Produkcja muzyki
Author Message
szczaff

PostPosted: 24 Mar 2006 21:08    Post subject: ecler czy denon? Reply with quote

witam wszystkich.
chcialbym prosic o opinie, ktory z mikserow Waszym zdaniem jest lepszym rozwiazaniem

ecler nuo2 http://www.djshop.pl/dj/sklep/Ecler_NUO_2.php
czy
denon dn-x300 http://miksery.djshop.pl/dj/sklep/Denon_DN_-X300.php

lepszym rozwiazaniem do uzytkowania go z zalozenia w domu,
jesli rodzaj muzyki ma znaczenie przy doborze - w znacznej mierze jest to elektronika.

bede bardzo wdzieczny za podzielenie sie info. zarowno od osob, ktore mialy doczynienia z ktoryms z wymienionych,
jak i od osob, ktore wiedza o nich wiecej niz ja.

pozdrawiam
Back to top
szczaff

PostPosted: 25 Mar 2006 16:54    Post subject: Reply with quote

dzieki bardzo za opinie i za linke do forum,
znalazlem tam wiele odp. na trapiace mnie zagadnienia.

znalazlem miedzyinnymi info. dot. gwarancji na nuo=3lata,
jak ten temat wyglada w przypadku denona?
co z jakoscia podzespolow, awaryjnoscia obu mikserow?
pozdrawiam
Back to top
szczaff

PostPosted: 25 Mar 2006 17:14    Post subject: Reply with quote

i czy jesli denon to nie lepiej dn-x400?
praktycznie te same pieniadze, a 4 kanaly (2 w zupelnosci mi wystarczaja),
czy budowany na tych samych komponentach co dn-x300?
pozdrawiam
Back to top
codec

PostPosted: 27 Apr 2006 00:06    Post subject: Reply with quote

a ja ani jednego ani drugiego nie polecam: ecler - słaba możliwość konfiguracji mixera "pod siebie", mała uniwersalność, awaryjność (to stwierdzam na przykładzie nuo4) - denon: akurat ten model sprawia wrażenie mało solidnej konstrukcji - ale za to ma świetny dźwięk

obydwa mają po 3 lata gwarancji

w tej cenie polecam: pioneer 707, stanton sk two, stanton sa3
Back to top
Fangstick

PostPosted: 28 Apr 2006 02:07    Post subject: Reply with quote

codec wrote:
ecler - słaba możliwość konfiguracji mixera "pod siebie", mała uniwersalność, awaryjność (to stwierdzam na przykładzie nuo4)

LOL.

szczegolnie mnie ciekawi ta awaryjnosc Razz

codec wrote:
denon: akurat ten model sprawia wrażenie mało solidnej konstrukcji - ale za to ma świetny dźwięk

LOL.
ecler (analog) bije denona (full cyfra) calkowicie jesli chodzi o jakosc dzwieku.

codec wrote:
w tej cenie polecam: pioneer 707, stanton sk two, stanton sa3

LOL.

niezly LOLek z Ciebie Razz
no offense.
Back to top
codec

PostPosted: 28 Apr 2006 13:05    Post subject: Reply with quote

ach te dzieciaki z podwórka Razz

1. awaryjność: przejdź się do luzztra i zobacz/posłuchaj jak pracuje mixer po niecałym roku pracy (dodam, że od okolo 4 miechów jest juz powalony, stąd śmiem twierdzić, że jest awaryjny skoro sie wysypał tak szybko): rozwalony up-fader 1 kanału, rozwalony potencjometr niskich na 1 kanale, niedzialajacy efektor, jakies problemy ze stykami na wejściach chinchowych ... (pomylilem się wcześniej i napisalem o nuo4, a chodziło mi o nuo5, który jest uznawanym za "najmocniejszy i najwytrzymalszy" produkt hiszpanskiego eclera)

2. tak się składa, że obydwa modele z serii 2-kanalowej (ecler i denon) są analogowe Razz (zanim coś napiszesz - poczytaj, wypocznij, prześpij sie i pomysl)

3. wszystkie wymienione w odpowiedzi mixery miałem i testowałem pod wzgledem grania muzyki house jak i również breakbeat. moim faworytem w tej grupie cenowej jest Pioneer 707 (ostatnia cena z djshop 1200 zł) a dlaczego: fantastycznie dzialajaca equalizacja, mozliwosć kontroli zewnetrznego efektora, session in (do spiecia 2 mixerów), możliwośc regulacji płynności pracy crossfadera (tu nie mylic z krzywą cięcia, którą oczywiście też posiada), bardzo przejrzysty rozklad potencjometrów, możliwośc kontroli pracy startu/stopu cd przez crossfader. na drugim miejscu Stanton SK-2F (potencjometr optyczny i drugi sterowany napieciowo w zapasie w cenie, brak kontroli efektora zewnętrznego - dlatego drugie miejsce), no i 3 SA-3 (ale cena jest na tyle atrakcyjna, że pod względem cena/jakośc można go postawić na 1 miejscu)

No to jak Fangstick [LOLKU] - masz coś konkretnego na odpowiedź, czy znowu będziesz lał wodę przytaczając wypowiedzi kolegów z piaskownicy?

"szczaff" - jeśli nie planujesz podłączać efektora zewnętrznego, jesli nie zależy ci na optycznym czy magnetycznym crossie, no i jesli to ma być mixer głównie do użytku domowego (oczywiście nie tylko) to proponuję Stanton SA-3. sam nabyłem taki i jestem z niego zadowolony, a zakup podyktowany był:
- mixer ma wszystko co potrzebuję mieć w mixerze (dobra equalizacja wraz z kontrolą panoramy na każdym kanale, kontrola pracy upfaderów i crossa, fajne "cięcie" crossa w szczytowych punktach, prosta i funkcjonalna sekcja odsłuchu, 2 wyjścia master, fajny rozklad potencjometrów)
- CENA (660 zł) !!! w klubach, w których gram zawsze jest mixer, a odgrywając 2-godzinnego seta nie będę przywozil mixera ze sobą
Back to top
Fangstick

PostPosted: 28 Apr 2006 15:19    Post subject: Reply with quote

1. - pokaz mi mikser pracujący w klubie (z rotacją DJi), który po roku czasu jest sprawny w 100% ?

Quote:
rozwalony up-fader 1 kanału
rozwalony potencjometr niskich na 1 kanale

temu sie nie dziwie, bo niektorzy grający myślą ze jak mocniej sie uderzy faderem w góre lub przekręci gałke szybko na maxa to wtedy jest lepszy technicznie mix Razz

Quote:
niedzialajacy efektor

hmm.. moze trzeba nauczyc sie go uruchamiac?
najpierw odpalamy na kanale FX Send, pozniej wlączamy efektor FX Launch a pozniej przesuwamy fader efektora (oraz krecimy fx input i/lub parameter).
(dodam jeszcze ze przy Effect Select dioda wybranego efektu musi mrugac, jezeli swieci caly czas to efekt nie zadziała).

Quote:
jakies problemy ze stykami na wejściach chinchowych

częste podłaczanie/odłaczanie kabli ? hmm. tylko to tez trzeba umiec robic.

2. - tak. masz racje. mój błąd. myslalem ze rozmiawiamy o x1500.

3. - tutaj to juz wchodzimy w subiektywne odczucia mikserow. i tak kazdy wybierze dla siebie to co najbardziej pasuje/podoba.

ja obstawiam nuo2 / nuo3 jako faworyta:
- made in spain,
- duże wygodne gałki,
- bardzo dobra equalizacja,
- przy nuo2 mozliwosc podlączenia 7 urządzeń + mikrofon,
- przy nuo2 3 kanały,
- 3 wyjscia - OUT, REC, XLR OUT,
- pętla efektowa.

na drugim miejscu denon x300 / x500.

co do pioneera 707 mi najbardziej przeszkadza w nim brzmienie/jakosc dzwieku.
Back to top
codec

PostPosted: 28 Apr 2006 21:06    Post subject: Reply with quote

wiesz, niewiem kto z kogo robi thebilla, bo nie jestem ziomkiem, który nie potrafi właczać efektora w nuo5 (przy okazji, to efekty są do bani, oprócz phasera)

ecler mial kiedyś dobre konstrukcje (naprawdę mocne, nie do zajechania) - smack 3 (i cała linia smack) - to jest produkt, dzięki któremu ecler zyskal miano "niezawodnych mixerów". niestety ta niezawodnośc zakonczyła się na serii smack

... jakby się ktos pytał, to zajeżdzałem smacka 3 przez bardzo długi okres (wraz z kolegą) w klubach, na plaży, w słońcu i w wilgoci - i pracował bez zarzutu (no jaieś 2 lata)
Back to top
Fangstick

PostPosted: 29 Apr 2006 00:01    Post subject: Reply with quote

Quote:
bo nie jestem ziomkiem, który nie potrafi właczać efektora w nuo5

no wiesz. nie znam Cie i nie wiem Wink
niektórzy maja problem z odpaleniem tego efektora.

Quote:
przy okazji, to efekty są do bani, oprócz phasera

czemu do bani?
po odpowiedniej konfiguracji efektora na komputerze za pomoca edi.lab'a mozna z tego efektora niezle rzeczy wycisnąć.

co do niezawodności nuo.
hmm.. miksery w klubie uzywane sa przez dużą ilosc osob, kazda gra po "swojemu". jeden gra delikatnie, drugi jak czegos nie wyrwie to uwaza ze .h.ujowo zagrau. coby sie w klubie nie postawilo to wiadomo, że po roku imprez juz to nie bedzie to samo urządzenie.
Back to top
Nermal
Sound Revolt

PostPosted: 30 Apr 2006 03:15    Post subject: Reply with quote

Fangstick wrote:
hmm.. moze trzeba nauczyc sie go uruchamiac?
najpierw odpalamy na kanale FX Send, pozniej wlączamy efektor FX Launch a pozniej przesuwamy fader efektora (oraz krecimy fx input i/lub parameter).
(dodam jeszcze ze przy Effect Select dioda wybranego efektu musi mrugac, jezeli swieci caly czas to efekt nie zadziała).

w sprzęcie jestem totalnym laikiem, ale po tym co, i jak pisze codec, w życiu bym się nie odważył na taki tekst
Back to top
codec

PostPosted: 02 May 2006 00:23    Post subject: Reply with quote

i jeszcze jedno "Fangstick"

Wypowiedziałes się na temat denona dn-x1500 [cyfry] że niby to ecler "super analog" bije jego dźwięk na glowę - nie zgodzę się z tym, a dlaczego?

Byłem użytkownikiem dn-x1500 przez 13 miesięcy. testowałem go w klubach, domu [dj'ing i produkcja muzyki]. To co wlaśnie mnie [i nie tylko mnie - poczytaj wypowiedzi na forach] przekonało do tego mixera to totalnie czysty i dynamiczny dźwięk, a do tego masa innych rzeczy [nie będę się rozpisywał, bo to nie post o tym mixerze].
Tak naprawdę, który mixer w tej klasie brzmi lepiej zależy od ucha użytkownika.
Jak ktoś potrzebuje opini na temat tego denona, to zapraszam na PW lub nowy temat Smile

Quote:

czemu do bani?
po odpowiedniej konfiguracji efektora na komputerze za pomoca edi.lab'a mozna z tego efektora niezle rzeczy wycisnąć.

i co z tego że sobie je wyedytujesz jak chcesz? będziesz nosił mixer ze soba na imprezy aby z tego skorzystać? nie wydaje mi się, a jeśli trafisz na nuo5 w klubie to na 99,9% będzie mial wgrany "standard efx", więc mija się to z celem
Back to top
Fangstick

PostPosted: 02 May 2006 01:50    Post subject: Reply with quote

imho
denon ma dzwiek 'cyfrowy', troszke "metaliczny" (freq 20Hz-20kHz).
ecler ma cieple brzmienie analogowe (freq 10Hz-30kHz).
na dobrych odsluchach to naprawde slychac. nie mowie tutaj o zwyklych glosnikach od hifi. akurat jestem w posiadaniu monitorow odsluchowych w domu, dlatego jednak obstawiam za brzmieniem nuo.

Quote:
Tak naprawdę, który mixer w tej klasie brzmi lepiej zależy od ucha użytkownika.

zgadza sie.

Quote:
i co z tego że sobie je wyedytujesz jak chcesz? będziesz nosił mixer ze soba na imprezy aby z tego skorzystać?

laptop + kabelek usb, wrzucasz preset i gotowe Wink

Quote:
jeśli trafisz na nuo5 w klubie to na 99,9% będzie mial wgrany "standard efx"

zgadza sie.
Back to top
codec

PostPosted: 02 May 2006 15:14    Post subject: Reply with quote

wierz mi, że ja w domu nie produkuję muzyki na "samograjach" Smile

a co do częstotliwości które podałeś jest własnie odwrotnie: cyfra ma większy zakres częstotliwości niż analog - polecam lekturę na ten temat [zakresy częstotliwości płyty analogowej a nośnika cyfrowego] Smile

cały czas mam wrażenie, że wypowiadasz się na tematy malo ci znane, a w związku z tym, że masz w domu nuo5 chwalisz go cały czas - ale sam sobie zaprzeczasz pisząc to co czytamy powyżej
Back to top
Fangstick

PostPosted: 02 May 2006 15:27    Post subject: Reply with quote

Quote:
[zakresy częstotliwości płyty analogowej a nośnika cyfrowego]

vinyl VS cd to zupelnie inna kwestia.
Back to top
Fangstick

PostPosted: 02 May 2006 15:37    Post subject: Reply with quote

dobra, zakonczmy rozmowe na tym -=> ja jednak wole sluchac dzwiekow z eclera, Ty wolisz sluchac z denona Smile a jeszcze inny jest gluchy i lubi plaskie brzmienie pioneera Wink
Back to top
codec

PostPosted: 02 May 2006 19:31    Post subject: Reply with quote

Fangstick wrote:
Quote:
[zakresy częstotliwości płyty analogowej a nośnika cyfrowego]

vinyl VS cd to zupelnie inna kwestia.

1. testujesz mixer odgrywając cd lub winyl - w ten sposob porownujesz obydwa, bo nie sądzę, abyś testował brzmienie generatorami akustycznymi

2. bardziej "ciepłe" brzmienie uzyskujesz poprzez wycięcie najwyższych partii dżwiekowych i lekko podbiciu średnich

3. większość renomowanych urządzeń do dj-ingu pracuje w zakresach nie przekraczających 20 kHz - więc 30 kHz jest sztucznie podbijane przez eclera

4. 30 kHz uzyskujesz tylko wtedy, gdy przekręcisz potencjometr wysokich na maksimum, a nie znam takich dj-i którzy grają equalizacją na maksimum - nie wyobrażam sobie tego pisku :/

5. igły przeważnie pracują w zakresach 20 Hz - 20 kHz (shure whitelabel - jedna z najlepszych na rynku) - dlatego dźwięk z vinyla jest ciepły i zarazem dynamiczny - aby wszystko zagrało "naturalnie" mixer powinien mieć wejścia phono i wyjście pracujące w takim samym zakresie częstotliwości

6. technics (cd) dz-1200 ma taką magiczną opcję w menu "charakterystyka vinyla" dla uzyskania "ciepłego" analogowego dźwięku - polega na wycięciu najwyższych i najniższych partii i lekko podbiciu średnich na odpowiednich częstotliwościach - testowałem to urządzenie przez pół roku

7. ja akurat nie mam denona (miałem go kiedyś) więc nie mam powodów wychwalać i reklamowac jaki to super mixer

8. koniec i kropka - to ostatnia zwrotka
Back to top
Fangstick

PostPosted: 02 May 2006 22:28    Post subject: Reply with quote

dzieki za pare informacji Smile
dobrze bylo dowiedziec sie kilku ciekawych rzeczy.

odnosnie sl-dz1200 - od jakiegos czasu zastanawiam sie nad kupnem tego sprzeta i chcialbym sie pare rzeczy dowiedziec jesli mozna. ale to moze na pm lub gg.

8. koniec i kropka - to ostatnia zwrotka Smile
Back to top
codec

PostPosted: 04 May 2006 14:39    Post subject: Reply with quote

spox, gg: 3309631 (przewżnie niewidoczny Smile )
Back to top
slajd

PostPosted: 18 Sep 2006 01:02    Post subject: Reply with quote

z dwoch wymienionych w temacie wybieram Xone moze byc 62:)
Back to top
Kanthon

PostPosted: 03 Nov 2006 09:18    Post subject: Reply with quote

BYLEM FANEM ECLERA

HE,HE jakies 2miechy tymu kupilem Eclera Nuo4 i po 2 tyg od zak. poprostu padl. - trzaski na basach, sierodki biegaly razem z dolami, nie mowiac odzwieku - kupa....
Oddalem do serwisu, defakto to chyba jakis warsztat a nie profesjonalny serwis- Pro light. Oddano niby naprawiony.
Niestety nie wszystkie zgloszone usterki naprawiono, jak rowniez zostatly pozamieniane galki.
Po miesiacu mixer znowu polegl i stoi w kartonie. Smieszne bo objawy identyczne jak poprzednio, czyli wnioskuje ukryta wade fabryczna.
Piszac o tym do sklepu gdzie zakupilem koles zapytal czy mam wymieniam :
1 UPS - (skoki nap)
2 ELECTRONICZNE ODCIECIE MASY - no nie wiem do dzis co to
Odrazu sugerowale ze to niby skok napiecia, co jest bzdura bo to 3 mixer ktory tam dziala i wbudowany ma przepieciometr, takz.......
NIE MAM POPROSTU SLOW
Kup. go bo mialem zamiar miec bardzo dobra jakosc dzwieku i zarazem solidna konstrukcje i kontroler NIDI a mam gowno na ktorym gralem moze 6-7 tyg.
Teraz bede wnioskowal o wymiane, a raczej zwrot pieniedzy, ale obawiam sie ze beda przepychanki.
Mieszkam w Irlandii i tu po takij akcji mixer zostalby natychmiast wymieniony, lub zwrocone pieniadze.
Blad ze kupilem go w polsce, no ale wracam niebawem i myslalem o gwarancji.......
No ale nie odpuszcze z samej zasady, bo uwazam to za zupelny brak profesjonalizmu ze strony dystrybutora jak i sprzedajacego.
Smieszne bo nie czesto chyba sprzedawane sa takie maszyny, i latwo pomyslec ze za jakis czas moge znowu czegos potrzebowac, ale juz zkupy poczynie gdzie indziej !!!!!!!!!!!!!!!
O calej sprawie rowniez poinformuje Ecler Devision
Teraz na pokladzie mamy Denona 1500 no i zobaczymy...
Sory za wylanie zolci na for, ale Ecler to dla mnie juz tylko MIT - i CODEC ma chyba racje....
pozdrawiam
Back to top
Nermal
Sound Revolt

PostPosted: 04 Dec 2006 16:14    Post subject: Reply with quote

lcaise wrote:
Jedyna wada to mi gumka z gałki od FX'a lekko schodzi - ale to przypadłosc tego sprzętu.

może spróbuj mniejszych rozmiarów? Wink
Back to top
Kanthon

PostPosted: 09 Jan 2007 04:51    Post subject: Reply with quote

Coz 2 miechy uzywam Denka i poprostu nie pasuje do Nuo4, jesli chodzi o dzwiek, sama barwe, selektywnosc( zdaje sobie sprawe z roznic analog-cyfra)
Denon idzie do ludzi - nie przecze ze moze poprostu mi nie lezy cyfra, wyciagniety dzwiek, slabszy bas, slaba ergonomia.
no ale jedno przyznam...NIE ROZKRACZYL SIE PO TYGODNIU I DZIALA NADAL. Idea Moze to wazniejsze niz super dzwiek od naprawy do naprawy Sad
Co do efektora Denona hmmmmm, nie jestem zwolennikiem efektow w mixerach, bo uzywac efektu tylko w domu nie ma sensu, a latwiej jest wziac mi KP3 niz Denona do klubu Very Happy
No a moje Nuo 3 raz sie rozkraczyl , usterki identyczne...No koment co do profesjonalizmu serwisu, sklepu.
Mam nadzieje ze interwencja u producenta pomoze zrozumiec ze 3 razy ten sam defekt to raczej nie przypadek......

pozdrawiam K.
Back to top
Kanthon

PostPosted: 19 Mar 2007 22:07    Post subject: Reply with quote

lcaise wrote:
Mam denka x1500 pół roku, nie zawiódł mnie, gram na nim imprezy - do tego był kupiony - nie do chwalenia się kolegom tlyko do 'pracy' w warunkach klubowych. Sprawdził sie w 100%. Jedyna wada to mi gumka z gałki od FX'a lekko schodzi - ale to przypadłosc tego sprzętu.

Poelcam go każdmu, ma dobre brzmienie dyskwalifikujące djm600, ma konkretne możliwosći konfiguracyjne i personalizacyjne.

Świetna maszyna za 3000zł.

no tu potwierzde po dluzszym uzytkowaniu
mozna sie do niego pzryzwyczaic i chodz na bibach nie gram na nim, ale sprawdzilby sie jak najbardziejn jako klubowy mixer- do chaty niezbyt natomiast
Back to top
Post new topic   Reply to topic    Sound Revolt Forum Index -> Produkcja muzyki All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

Use RSS to be notified when we publish an article.

Postal:

Lukasz Napora
P.O. Box 218
00-950 Warszawa 1
Poland

e-mail: info(at)soundrevolt.com

©2003-2008 Sound Revolt, all rights reserved. Disclaimer & copyright policy